Pertama Kali Hantar Kereta Seorang diri Guna Di Pelayanan

出自Ubuntu 正體中文 Wiki

跳轉到: 導航, 搜尋

Harini Mummy berbuka di rumah mas (Pak Nek) simpatik Opah dan Qashrin. Lepas berbuka, Mummy rehat sekejap serta terus pergi ke kedai servis kereta Falken yang bukak cukup 12 malam. Betul2 sesuai dengan zaman Mummy ni yang siang hari bekerja dan malam larat la nak lakukan kerja-kerja yang lain.

Kereta Hyundai Getz Mummy ni dah sedang mileage nya buat diservis rasanya dah terlebih kot. Walhasil kereta ini diservis oleh abang (Ayah Yob) Mummy sekiranya di K. Pukal hari tu, tapi kedai yang dia nak pergi tu tutup pulak. Tertekan lah postponed.

Disebabkan esok Mummy nak ke K. Ketul, Mummy kuatkan pribadi jugak pergi ke lapo Falken ni memampatkan buta ditemani per Maisarah anak mas Mummy. Mulanya nak tukar minyak hitam sahaja, bila Kereta Getz ni pada angkat ke atas sesungguhnya Mummy tanya cina dekat situ apa-apa citer pasal tayar belakang. Sahajalah nak bertanya dengar dari pendapat lain. Karena sebelum ni kakak Mummy bawakkan dan cerita pasal baur tayar (Excell) pungkur tu dah kecok yang menyebabkan tayar botak makan interior. Bila tengok tayar belakang, dua-dua tayar tu dah reges makan dalam. Cina tu cakap dia nak kene lakukan alignment dulu mutakhir tahu apa masalah tayar kereta ni.

Disebabkan tayar belakang dah botak abis dan Mummy pon bagi tahu yang esok Mummy nak ke KL. Cina tu terus cakap bahaya takut meletop tayar. Ye di boleh meletup? Haha... Mummy terus tersentap. Tapi bila pada tengok, memang dah takder bunga serta botak. Memang asal tahun lepas, tayar depan tu Ayah Yob tukar baru dan tayar lelet dibawa ke belakang. Memang tayar belakang tadi nampak dah reges abis dah. Bertualang jugak sebab nak jalan jauh bawak Qashrin. Last-last kene lah tadi RM540, tukar tayar 2 bijik, servis minyak hitam, balancing (Free) dan juga alignment.

Selepas buat alignment dari hantar kereta ke sabah, cina tu untuk tahu yang tayar belakang sebelah kiri dah bengkok Excell nya. Dah terkelepai masuk ke di dalam sampai angka 11. Measurement apa pon tak tahu. Dia cakap, Excell itu boleh di ketuk dekat kedai ketuk kereta untuk waspada. Dia pon rekemen satu kedai itu dekat2 dengan sudut Bercham dan area-area nak sampai ke Tambun. Tapi kene tanya dulu orang-orang tu boleh betulkan ke tak. Bahwa tak kene lah ganti RM2000 satu batang Excell. Ini sebab terlanggar terowongan kuat katanya. Tayar belakang ni benar-benar takleh buat alignment dah sebab dia dah lekat langsung dengan Excell tu.

Untuk tayar kepil pulak, memang 2 dua tayar dah lari banyak luar biasa dan kene perangkat skru campbell. Segalanya menatang skru campbell pon Mummy taktahu. Mummy cakap hold dulu lah, nak tanya abang dulu baru nak tukar. Katanya sebelah tayar RM45 skru tu. Skru alignment ni hanya beli amat je dan piawai diadjust. Ntah apa-apa dia explain Mummy tak berapa nak tangkap sangat. Hahaha.